среда, 10 января 2018 г.

11 січня - Всесвітній день "Дякую"
Всесвітній день "Дякую" відзначають за ініціативою ООН та ЮНЕСКО.
        
         Запровадили таку дату аби нагадати людям про гарні манери та вміння висловлювати вдячність. Хоча є версія, що це свято спеціально придумала одна з американських компаній, що виробляють вітальні листівки, яка в такий спосіб просто хотіла збільшити свій прибуток. Як би там не було, тепер щорічно 11 січня є самою «ввічливою» датою в році.
Особливих традицій це свято поки не має. Єдина порада – “спасибі” сьогодні треба говорити якомога частіше.
         Психологи кажуть, жодного сакрального змісту слово “дякую” не має. Це, скоріше, можливість показати своє гарне виховання і ставлення до того, що роблять інші. Наприклад, водії на знак подяки блимають одне одному фарами, а люди в спілкуванні кажуть “спасибі”.

         І “Спасибі”, і “Дякую” з’явилися в українській мові у шістнадцятому сторіччі. Перше – це скорочення від фрази “спаси Боже”. А “дякую” – прийшло з Німеччини. В оригіналі “данке” має два значення – дякую і думаю.В Україні Всесвітній день "Дякую" відзначають з 2008 року.
Синонімами світової мови до слова дякую є данке, мерсі, сенк-ю, граціе, благодарю. Чи ці слова вдячності вимовляються людьми завжди щиро – невідомо. Проте іншій людині завжди приємно почути їх з чужих уст. Психологи кажуть, що слово "дякую" дійсно чарівне і здатне творити дива. Крім того слова вдячності здатні змінити наше життя на краще, бо вони налаштовують позитив та покращують взаємовідносини. А тому частіше кажіть «дякую» і тоді добрих справ у вашому житті буде більше. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий