четверг, 25 февраля 2021 г.

 

    


      Зробіть спілкування з дітьми своїм пріоритетом. Відкрите і комфортне спілкування розвиває в дитині впевненість, почуття власної гідності, готовність до співпраці, а також здорові, чесні і теплі стосунки між вами. Приділяйте стільки часу і сил, скільки потрібно, щоб навчитися розвивати власне стосунки і навички спілкування, розмовляючи з дітьми якомога більше.

Пам’ятайте, що спілкування з дітьми – це двосторонній процес. Поговоріть з дитиною, а потім послухайте, що вона вам скаже. Слухати так само важливо, як і говорити.

Знайдіть час поговорити з кожною дитиною окремо. Це особливо важливо, якщо між вашими дітьми є різниця у віці. Буває, що старші діти не дають молодшим сказати і слова, а іноді молодші діти і самі не наважуються говорити в присутності дорослих. Трапляється, що молодша дитина не розуміє, про що ви говорите зі старшою. Крім того, старших дітей потрібно мотивувати до спілкування, в процесі якого вони будуть дізнаватися щось нове, а також задавати питання для отримання додаткової інформації.

Саме тому намагайтеся приділяти час кожній дитині окремо, щоб поговорити з кожною з них на їх рівні. Ви можете разом сходити в парк, сходити в кіно, почитати книгу перед сном або поїсти морозива. Не потрібно спеціально виділяти час для бесіди, просто користуйтеся кожною нагодою.


Ставте дітям відкриті питання, так як саме такий вид питань допоможе поліпшити спілкування з дітьми. Якщо ви хочете, щоб діти частіше проявляли кмітливість і були відкриті до нових ідей, не ставте їм запитань, на які можна відповісти однозначно, – «так» чи «ні». Ставте питання, які б мотивували дитину розповідати більше, ділитися своїми думками, емоціями і почуттями. Наприклад, не варто запитувати: «Тобі сподобалося на Дні народження у друга?». Краще запитайте: «Чим тобі запам’ятався День народження?». Підтримуйте розмову, коли дитина відповідає на ваші питання. Завдяки цьому вона зрозуміє: вам цікаво те, що вона розповідає.

Використовуйте такі фрази:

– Дійсно?

– Розумію.

– Як щодо…?

– Цікаво.

Емпатія – це те, про що мріють усі, проте не кожен з нас знає, як дати або отримати її. У світі, де всі заполонені метою задовольнити свої потреби, людям дуже не вистачає емпатії. І це ще одна причина навчити дітей емпатії в ставленні до оточуючих.

Багато хто плутає емпатію зі співчуттям, але в основі цих двох якостей лежать різні цінності. Емпатія – це не просто здатність розуміти почуття іншої людини. Наприклад, злочинці часто прагнуть до цього, щоб втертися в довіру до людини. Емпатія – це щось більше. Це не лише вміння розпізнавати почуття іншої людини, але і мати повагу до них. Виявляти емпатію означає ставитися до інших із добротою, розумінням і повагою.

Зазвичай діти добродушні від природи, але в багатьох випадках їм потрібен приклад емпатії з боку батьків або інших дорослих, які їх оточують.

Все починається з відносин батьків до своїх дітей. Якщо батьки піклуються про дітей, цікавляться важливими для них речами, успіхами, а також позитивно сприймають емоції дітей, ті швидко вчаться емпатії.

Але найголовніше те, що протягом дня батьки повинні знаходити хоча б кілька хвилин, щоб похвалити дитину або просто сказати їй: «Я люблю тебе!».

Комментариев нет:

Отправить комментарий