среда, 15 апреля 2020 г.

З 13 по 24 квітня Дні психології В ДНЗ

Шановні колеги та батьки! 
Пропоную вам переглянути ваші фото з дитинства!
    Усі ми родом з дитинства… Як гарно там було, та як хотілося швидше подорослішати… Тепер ми дорослі, а дороги дитинства так і манять в свій далекий світ.

Пропоную кожному з нас сьогодні зануритись в такий цікавий але вже далекий дитячий світ, переглянути з сім'єю свої фото та поділитись декількома  з колегами .  На кожного учасника відведено один слайд, на якому потрібно створити колаж із своїх фото ( від 2 до 6) та прокоментувати їх або ж дати назву.  

Шановні батьки! Ви можете  з користю провести час зі своїми дітьми, переглянувши свої фото та розповівши  дітлахам про цікаві моменти зі свого дитинства. Повірте, вони будуть в захваті від цього! Гарних вам спогадів!

Фототерапія-  зцілення за допомогою фотографії .
Які можливості вона надає? «Пізнай самого себе» - говорить давньогрецьке прислів'я. Це перший крок до того, щоб вирости як особистість. Дитина, пізнаючи навколишній світ, спирається на одну ногу, а потім, пізнаючи себе, - на іншу. Людина тоді міцно встає на ноги і відчуває себе впевнено, коли вона знає, хто вона в цьому світі і куди йде.
         Як же дізнатися про себе? Є багато різних способів. Можна подивитися на себе в дзеркало. А можна «подивитися» на себе очима інших.

         Фототерапія дає можливість побачити себе з боку. Побачити тонкощі своїх проявів, навіть незначні, але з яких і складається різноманіття наших рис. Ось цей погляд, цей вираз обличчя, цей жест, поза. Легкість і грація рухів, або ж сила і рішучість. Наше сприйняття себе «зсередини» багато чого не дозволяє побачити і тому може відрізнятися від того, як ми виглядаємо в реальності. І часом - вельми значимо.
     Фотографія дозволяє «розглянути» себе нинішнього і себе вчорашнього. Дозволяє повернутися в минуле і згадати ситуації, в яких колись був, і тих, хто був поруч. Можна подумки повернутися до переживань, що були такі сильні і тому залишилися непрожиті, і до-прожити і прийняти їх.
        З багатьох деталей складається наш внутрішній світ, і фототерапія допомагає нам стикнутися з ним, побачити себе так, як раніше ми не бачили.
    І точно так само за допомогою фотографії можна «побачити» і нюанси зовнішнього світу: природи, міста, людей, які нас оточують. Багато моментів вислизають від нашої уваги, залишаючись непоміченими. Їх можна помітити, якщо зупинитися, придивитися до моменту. Фотографія ж допомагає «заморозити» і уважно розглянути їх у всіх подробицях.
       За допомогою фотографії можна «намалювати» або «переробити» якийсь сюжет зі свого життя. Можна змоделювати власну реальність. Ви мріяли відчути себе пілотом літака? Створіть цей образ і сфотографуйте його! Хочете відчути себе впевненим доповідачем на конференції? Так запросто!
         А можна «зафіксувати» свій погляд на якісь речі і змінити, трансформувати його. В поле зору вашого фотоапарата потрапило щось, що наводить печаль? Ваше власне обличчя, чимось засмучене? Або похмурі тіні перехожих на вечірній вулиці? Створіть серію нових фотографій, які розкривають побачене з нового боку, домалюйте деталі яскравими фарбами і напишіть історію про це. І ось вже ваше сприйняття змінилося.
        За допомогою фотографії можна створити образ себе, який буде надавати сил і надихати на рух вперед. Це може бути схоже на подорож у незвідане, яке подарує вам нові незвичайні враження і запам'ятається на все життя, в тому числі і створеними образами на фотографіях.
         Все це - фототерапія, метод, що дозволяє подивитися на себе і інших новим поглядом.

Комментариев нет:

Отправить комментарий